Στη Νεστάνη και τα Τζουμέρκα τα επόμενα ταξίδια μας

6 Αυγ.

Δύο αυγουστιάτικες παρουσιάσεις, σε δύο από τις ομορφότερες ελληνικές ορεινές περιοχές, έχουν προγραμματίσει οι εκδόσεις «Το Δόντι» τις επόμενες μέρες.

Την Κυριακή 12 Αυγούστου 2018 στις 8.30 μ.μ. το «Δόντι», o Δήμος Τρίπολης και ο Προοδευτικός Σύλλογος Νεστάνης παρουσιάζουν στο Κοινοτικό Μέγαρο Νεστάνης το βιβλίο του Παναγιώτη Καρώνη «Να ‘ναι η νύφη τρυγονάκι κι ο γαμπρός περιστεράκι – Ο γάμος στη Νεστάνη Αρκαδίας μια φορά κι έναν καιρό». Το βιβλίο παρουσιάζουν η Αικατερίνη Χ. Λύγκουρα, κοινωνική ανθρωπολόγος, λαογράφος – εθνολόγος και ο συγγραφέας, ενώ θα προλογίσει η φιλόλογος Μαίρη Σιδηρά.

Βασικό θέμα του βιβλίου είναι οι εικόνες του παραδοσιακού γάμου στη Νεστάνη. Εικόνες των Νεστανιωτών/τισσών βγαλμένες μέσα από τα έθιμά τους, τις συνήθειες του τόπου τους, αλλά και μέσα από τις δοξασίες, τις προλήψεις και τα πιστεύω τους. Στο λεύκωμα, που αποτελεί το τρίτο βιβλίο του Π. Καρώνη που αναφέρεται στη Νεστάνη, παρουσιάζονται τα τραγούδια του γάμου που ακούγονταν στη Νεστάνη και σε μουσική καταγραφή χάρη στην εργασία του Λαμπρογιάννη Πεφάνη και του Στέφανου Φευγαλά, ενώ ιδιαίτερη συλλεκτική αξία έχει το CD που συνοδεύει την έκδοση.

Την Τρίτη 14 Αυγούστου 2018 στις 8.30 μ.μ. ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικροσπηλιωτών Τζουμέρκων, ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων και οι εκδόσεις «Το Δόντι» διοργανώνουν την παρουσίαση της συλλογής διηγημάτων του Λευτέρη Αναστ. Τσιρώνη «Το ξύρισμα της Κυριακής – Ενθυμήματα από την Άρτα» στον αύλειο χώρο του Ι. Ν. Ταξιαρχών Μικροσπηλιάς Τζουμέρκων.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Βάσω Δ. Παππά, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, Θεόδωρος Κ. Σιόντης, ιστορικός και Αλέκα Σ. Στεργίου, εκπαιδευτικός. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά η Παραδοσιακή Χορωδία Αγνάντων υπό την επιμέλεια, διδασκαλία και διεύθυνση του Μαέστρου Βαγγέλη Κώτσου.

Οι ιστορίες της συλλογής, όλες τους βγαλμένες μέσα από βιώματα κι ακούσματα του Λ. Τσιρώνη από την Άρτα στις δεκαετίες του 1950 και του 1960, δεν εξωραΐζουν το παρελθόν, ούτε το συγκρίνουν με τη σημερινή εποχή. Είναι απλώς μερικές ολοζώντανες φωτογραφίες, κρυμμένες ως τώρα στα σεντούκια της μνήμης που θέλησαν να βγουν στο φως.

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: