Δύο ξεχωριστές επανεκδόσεις παρουσιάζονται στη Στοά του Βιβλίου στις 14/9

10 Σεπτ.

Με τίτλο «Άγιος Ανδρέας: ο Πρωτόκλητος Απόστολος, σε δύο αναγνώσεις», οι εκδόσεις «Το Δόντι» διοργανώνουν την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018, 8.00 μ.μ. στη Στοά του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Αθήνα) την παρουσίαση δύο σημαντικών επανεκδόσεων που μόλις κυκλοφόρησαν.Πρόκειται για το βιβλίο «Ο Απόστολος Ανδρέας» του σπουδαίου ιστορικού Στέφανου Θωμόπουλου, το οποίο εκδόθηκε το 1899, καθώς και το βιβλίο του υμνογράφου Ηλία Μπογδανόπουλου «Ιερά Ακολουθία εις την επανακομιδήν της Τιμίας Κάρας του Αποστόλου Ανδρέου».

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι:
– π. Νικόλαος Ιωαννίδης, αρχιμανδρίτης, ομ. Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
– Κώστας Μπογδανόπουλος, οδοντίατρος
Χριστίνα Αλεξοπούλου, πολιτικός μηχανικός
– Ανδρέας Τσιλίρας, εκδότης

Ο Στέφανος Θωμόπουλος (1859-1939), μια μεγάλη μορφή της τοπικής ιστοριογραφίας της Αχαΐας εξέδωσε το βιβλίο για τον Άγιο Ανδρέα το 1899 «προς όφελος του εν Πάτραις ναού του Πρωτοκλήτου». Το βιβλίο αποτελεί μια πλήρη βιογραφία του Αποστόλου Ανδρέα, με έμφαση στη σχέση του με την Πάτρα. Σε μια πρώτη μορφή το κείμενο είχε διαβαστεί στην Πάτρα, στην «εν Πάτραις Σχολή του Λαού» στις 30 Νοεμβρίου 1896. Η επανέκδοση περιλαμβάνει ακριβή ανατύπωση της πρώτης έκδοσης, κυκλοφορεί με την πρωτοβουλία του θεολόγου και αγιογράφου Πέτρου Λαμπρινάκου, με πρόλογο του Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου, επιμέλεια του Δημήτρη Τερζή και σημαντική υποστήριξη ιδιωτών χορηγών, ενώ τα καθαρά έσοδα από την κυκλοφορία της θα διατεθούν σε κοινωφελείς σκοπούς.

Ο Ηλίας Μπογδανόπουλος (1912-1978), δικηγόρος – Άρχων Υμνογράφος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, αποτέλεσε μια ξεχωριστή προσωπικότητα στον χώρο της Εκκλησίας, τόσο για το υμνογραφικό του έργο, όσο και για τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε στην επανακομιδή της Κάρας του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα το 1964. Η επανέκδοση της Ακολουθίας (πρώτη έκδοση: 1968) κυκλοφορεί με την άδεια και την επιμέλεια των απογόνων του υμνογράφου και εντάσσεται σε μια γενικότερη προσπάθεια ανάδειξης του έργου του Ηλ. Μπογδανόπουλου και αξιοποίησης του πλούσιου αρχείου του, στο πλαίσιο της οποίας το βιβλίο θα εκδοθεί και σε δίγλωσση έκδοση (ελληνικά – ρωσικά).

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: