Συζητώντας για μια δύσκολη περίοδο της ιστορίας

19 Δεκ.
Στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου Patras Palace στην Πάτρα παρουσιάστηκε το μυθιστόρημα του Κωνσταντίνου Μαρκέτου «Δρόμος της βροχής», με τον συντονισμό του δημοσιογράφου Αλέξανδρου Κογκόλη.

Ξεκινώντας τις τοποθετήσεις των παρουσιαστών του βιβλίου, ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Αντώναρος, αναφέρθηκε στη σημασία της προσεκτικής ανάγνωσης του βιβλίου προκειμένου να κατανοήσει ο αναγνώστης βαθύτερα τις δυσκολίες και τις ανάγκες εκείνης της εποχής.
Ο βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος, με τη συναισθηματική φόρτιση της συγγενικής σχέσης του με τον συγγραφέα, έδωσε έμφαση στις συγκρούσεις του Γούναρη με το οικονομικό και πολιτικό σάπιο κατεστημένο της εποχής, σε αντιδιαστολή με τις πρακτικές της σύγχρονης κοινωνικής κεντροδεξιάς παράταξης, ενώ μίλησε κολακευτικά για την πρόθεση του συγγραφέα να συμβάλλει στη δημόσια συζήτηση γύρω από μια δύσκολη περίοδο της ελληνικής ιστορίας.
Ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Πέτρος Ψωμάς, αφού αναφέρθηκε εκτενώς στην προσφορά των εκδόσεων «Το Δόντι», μίλησε για τις σκοτεινές περιόδους που αναφέρονται στο βιβλίο, κάνοντας ποικίλες προεκτάσεις με τη σημερινή εποχή, αλλά και την τρέχουσα προεκλογική περίοδο.
Ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Μαρκέτος εξήγησε τέλος την ενασχόλησή του με το συγκεκριμένο κομμάτι της ιστορίας. Ανέφερε χαρακτηριστικά πώς οι Έλληνες αρέσκονται στην αγιοποίηση ή στην δαιμονοποίηση των πολιτικών τους. Στην περίπτωση του Γούναρη η Ιστορία τον δαιμονοποίησε επιρρίπτοντάς του όλες τις ευθύνες για τον εθνικό διχασμό και την μικρασιατική καταστροφή, αποσιωπώντας ταυτόχρονα καθετί θετικό που προσέφερε σε αυτόν τον τόπο. Θέλησε ο συγγραφέας, όπως εξήγησε να βοηθήσει με απλό τρόπο, μυθιστορηματικό να μάθει ο καθένας το κομμάτι της ιστορίας, που δεν διδάχτηκε ποτέ.
Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: